Okulumuzda Teknoloji Bağımlılığı Konulu Veli Semineri Düzenlendi

Rehberlik servisimiz tarafından 04.04.2024 Perşembe Günü saat 11.00 da velilerimize yönelik teknoloji bağımlılığı konulu seminer düzenlendi.

04.04.2024 43

Yaklaşan ara tatil öncesi teknoloji bağımlılığı konusunda velilerimize farkındalık kazandırmak amacıyla seminer düzenlendi.

Seminerde Çocukların Teknoloji Bağımlılığını Engellemeye Yönelik Stratejiler Ele Alındı

Sununun İçeriği

Teknoloji, günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Çocuklar da bu gelişmeden etkileniyor ve erken yaşta teknolojiyle tanışıyor. Ancak, aşırı teknoloji kullanımı çocuklarda teknoloji bağımlılığı sorununa yol açabiliyor.

Çocuklarda teknoloji bağımlılığını engellemek için ebeveynler ve eğitimciler bazı stratejiler uygulayabilir.

1. Ekran Süresini Sınırlayın:

• Çocuklar için günlük ekran süresi belirleyin ve bu süreyi aşmamaya özen gösterin.
  • Ekran süresini yaşa göre ayarlayın. Küçük çocuklar için daha kısa süreler, daha büyük çocuklar için daha uzun süreler belirleyebilirsiniz.
  • Ekran süresini farklı aktiviteler arasında bölüştürün. Örneğin, bir saat oyun oynadıktan sonra çocuğunuzun kitap okumasını veya dışarıda oynamasını sağlayabilirsiniz.

2. Ekran Kullanımı İçin Kurallar Oluşturun:

• Ekranların hangi zamanlarda ve hangi ortamlarda kullanılabileceğini belirleyin. Örneğin, yemek yerken veya uyumadan önce ekran kullanımı yasaklanabilir.
  • Ekranların yatak odalarında bulundurulmamasını sağlayın.
  • Çocuğunuzun hangi uygulamaları ve web sitelerini kullanabileceğini kontrol edin.

3. Alternatif Aktiviteler Sunun:

• Çocuğunuzun ekran dışında zaman geçirebileceği alternatif aktiviteler sunun.
  • Birlikte kitap okuyabilir, oyun oynayabilir, spor yapabilir veya dışarıda vakit geçirebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun ilgi alanlarına göre yeni aktiviteler keşfedebilirsiniz.

4. İletişimi Güçlendirin:

• Çocuğunuzla teknoloji kullanımı hakkında açık ve dürüst bir şekilde konuşun.
  • Ekranların faydaları ve zararları hakkında bilgi verin.
  • Çocuğunuzun ekran kullanımıyla ilgili endişelerini dinleyin ve çözümler üretmeye çalışın.

5. Örnek Olun:

• Çocuğunuzun ekran kullanımıyla ilgili en önemli rol model sizsiniz.
  • Kendi ekran kullanımınızı sınırlandırın ve çocuğunuzun yanında ekrana çok fazla zaman harcamamaya özen gösterin.
  • Ekran kullanırken dikkatli ve bilinçli olun.

Bunlara ek olarak:

• Çocuğunuzun ekran kullanımıyla ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.
  • Çocuğunuzun ekran kullanımıyla ilgili ailece kurallar koyun ve bu kurallara uymaya özen gösterin.
  • Çocuğunuzun ekran kullanımıyla ilgili tutarlı olun ve taviz vermeyin.

Teknoloji bağımlılığı günümüzün önemli bir sorunu. Bu sorunu çözmek için ebeveynler ve eğitimcilere önemli görevler düşüyor. Yukarıda yer alan stratejileri uygulayarak çocukların teknoloji bağımlılığını engellemek ve sağlıklı bir şekilde teknoloji kullanmalarını sağlamak mümkündür.

Unutmayın: Teknolojiyi kontrol sizde!